Българските учени стават по-добре платени
Българските учени стават по-добре платени / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Българските учени стават по-добре платени
51898
Българските учени стават по-добре платени
  • Българските учени стават по-добре платени

Българските учени, участващи в международни проекти, получат от 12 до 17 пъти по-малко пари за труда си в сравнение с техните колеги от други европейски държави. Тази разлика, която по думите на министъра на образованието Сергей Игнатов, е унизителна, може да бъде променена. И това ще се случи чрез подписването на документ, който ще гарантира доброто заплащане на учените от Източна Европа. Няколко европейски министри на образованието, на среща във Варшава преди няколко дни, вече са се договорили да има такъв.

Ето какво обясни Игнатов: „Постигнахме съгласие за изготвяне на общ документ, на обща позиция. Тя засяга индивидуалната цена - т.е. да няма лошо, ниско финансиране на учените от Източна Европа. Целта е да постигнем някаква средноевропейска стойност, на чиято база да бъде оттук нататък финансирането и ще ви кажа защо това е нужно. Защото сред младите учени се губи мотивация, и това засяга всички. Тази обща позиция я имаме и вчера дойде писмото, черновата на писмото, което всичките министри трябва да огледаме и да подпишем, за да може много бързо то да бъде предадено на европейските комисари и пред Европарламента”.

Междувременно чрез Министерство на образованието, по ОП „Развитие на човешките ресурси”, 12 висши училища си поделиха 8 млн. лева, чрез които ще бъдат подпомогнати техни проекти, както и 340 докторанти и млади учени. На церемония по връчването на договорите за това, министър Сергей Игнатов си пожела България да има повече звезди в световната наука.

Българските учени стават подобре платени
netinfo