Български спелеолози на експедиция в Турция и Албания
Български спелеолози на експедиция в Турция и Албания / netinfo

Български спелеолози ще участват в проучването на пропасти в Турция и Албания. По време на съвместната експедиция с турски пещерняци, за която българите отпътуваха днес, на пещери на платото Ташели в района на гр. Газипаша, Анталия ще продължи проучването на няколко открити, но не изследвани докрай пропасти.

Природните дадености дават надежда, че в тях може да се достигнат рекордни за района, а и Турция дълбочини. Двама от българските спелеолози в тази експедиция преди две години стъпиха на “сухото” дъно на най-дълбоката пещерна пропаст в света – Вороня в Кавказ (–2080 м.).

Втората експедиция на Българската федерация по спелеология се отправя към Албанските Алпи, Северна Албания. Тя е съставена от 12 пещерняци. Екипът ще продължи българските проучвания в изключително интересната водна пещера Мая Арапит. За целта в състава са включени опитни пещерняци водолази, катерачи и прониквачи. Въз основа на съществуващите данни, се очаква дължината на пещерата да нарасне многократно и тя да стане една от най- големите в Албания.