Български композитори дадоха Филип Киркоров на прокурор
Български композитори дадоха Филип Киркоров на прокурор / Degris
Български композитори дадоха Филип Киркоров на прокурор
50469
Български композитори дадоха Филип Киркоров на прокурор
  • Български композитори дадоха Филип Киркоров на прокурор

Четирима наши композитори дадоха на прокурор една от най-големите музикални звезди на Русия - певецът от български произход Филип Киркоров. Той ще бъде разследван за извършено престъпление против интелектуалната собственост по иск на Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев и Найден Андреев.

Сигналът за нарушените им авторски права е подаден в Софийската районна прокуратура от сдружение "Европейско общество за защита на човешките права - България", което е упълномощено за това от творците ни. Те твърдят, че Киркоров изпълнява техни песни без разрешението им и че не получават от години нужните отчисления.

Четири са песните, които са в основата на споровете между Киркоров и композиторите. "Плюс и минус" на Александър Савелиев, "Детски спомен" на Димитър Пенев, "Изповед" на Иван Пеев и "Звездна фантазия" на Найден Андреев. Чавдар Гагов от българския офис на организацията "Европейско общество за защита на човешките права" обясни за Дарик: "Техните песни от години се използват без тяхно разрешение, както в концертни изпълнения, така и в дискове на Филип Киркоров. Те се продават първо чрез системата в Русия за продажба, второ чрез интернет, а има възможност да бъдат и свалени от сайта на г-н Киркоров".

Сигналът срещу Филип Киркоров за това, че нарушава авторски права, е подаден в Софийската районна прокуратура на 8 февруари, уточни още Гагов: "Получихме единствено отговор, че сигналът, така да се каже, е уважен. Сметнали са, че в този сигнал има основание и е придвижен".

Чавдар Гагов обясни още, че и към този момент Филип Киркоров продължава да нарушава авторските права на четиримата български композитори, дали го на прокурор. Той каза: "Понеже тези неща продължават да се продават, означава, че нарушението продължава и от тази гледна точка законът предвижда от 3 до 8 години затвор. Ние не искаме този човек да бъде затварян, ние искаме да се стигне до споразумение. По някакъв начин да се седне на масата на преговорите и да се говори с него, да се каже какви са претенциите на тези автори, защото до този момент общуването почти не става нормално, пряко с него, а става единствено чрез медиите".

По думите на Гагов Филип Киркоров вече трябва да е информиран за подадения срещу него сигнал в Софийската районна прокуратура.