България ще отказва да екстрадира свои граждани
България ще отказва да екстрадира свои граждани / netinfo

България ще отказва да екстрадира свои граждани. Това реши парламентът като прие изменения в ратифицирани вече от страната ни международни документи, сред които европейската конвенция з екстрадиция.

Конвенцията за екстрадиция е предвидила правото на всяка държава да откаже екстрадирането на собствени граждани. До момента всички 46 държави, които са страни по тази конвенция, са направили изрична декларация, че няма да предават свои граждани.

Липса на изрична декларация от страна на България до момента на изрична декларация от страна на България в този смисъл създава условия за различен подход, а българските съдилища във всеки конкретен случай тълкуват от една страна конституцията и от друга страна законодателството и преценяват към момента дали да екстрадират български граждани.

Заместник-министърът на правосъдието Ана Караиванова съобщи, че вече има влезли в сила решения на българския съд, с които се допуска предаване на българи до чужди страни. За да не се създаде противоречива съдебна практика и проблеми с другите държави, които са страна по конвенцията, се приема тази изрична декларация от България.