/ iStock/Getty Images
Вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов запозна министрите на околната среда на държавите членки от Европейския съюз (ЕС) за решението на българското правителство за издигане на кандидатурата на България за председател на 29-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН, която следва да се проведе през 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Вторият ден от неформалната среща на министрите на околната среда в Прага беше посветен на международните преговори в областта на климата и постигането на успешен резултат в рамките на предстоящата през ноември в Египет 27-а Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (СОР27).

Министър Сандов посочи, че издигането на кандидатурата на България е поредна и логична стъпка за успешно провеждане на „зелената“ трансформация на страната с оглед постигането на заложената в Европейския законодателен акт по климата цел за климатична неутралност до средата на века.

Конференцията на страните е върховният орган за вземане на решения по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която се свиква всяка година, за да оцени и планира политиките за борба с изменението на климата в световен мащаб.

Отчитайки протичащите в момента преговорни процеси преди СОР 27, министър Сандов посочи, че те предоставят възможност за запазване на импулса да се постигне ангажираност на глобално ниво, посочват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Сред конкретните начини, чрез които това може да се реализира, Сандов изтъкна съставянето и изпълнението на Работната програма за смекчаване, дефинирането на по-амбициозни, измерими и широкообхватни национално определени приноси, формулирането на дългосрочни стратегии и приобщаването на всички участници – правителствени и неправителствени. Фокусът следва да бъде поставен върху екологичната, икономическата и социалната трансформация на системата, като така се насърчи по-високата амбиция, посочват от МОСВ.

„Считам, че е особено важно да се осигури преразглеждане на национално определените приноси, добавяне на сектори или газове, както и преминаване към цели за намаляване на емисиите на парникови газове, които да обхващат цялата икономика. В този смисъл е необходимо да развием и темата за ограничаване изтичането на емисии от метан от всички източници и да положим максимални усилия това да се превърне в глобален приоритет“, подчерта министърът.

В рамките на Неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда вицепремиерът по климатични политики проведе и двустранни срещи с делегациите на Германия, Украйна, Австрия, Гърция, Швейцария, Кипър и Хърватска, в рамките на които бе обсъдена перспективата за района на Балканите от бъдещо домакинство на климатичната конференция СОР 29, информират от МОСВ.
БТА