/ ThinkStock/Getty Images
България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати на глава от населението
99244
България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати на глава от населението
  • България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати на глава от населението
България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати на глава от населението, но в същото време сме на челните места с най-неадекватно оборудван рентгенов парк. 90 процента от апаратурата ни за образна диагностика е от нисък клас и 90 на сто от апаратите ни са недооборудвани. Това заяви пред Дарик националният консултант по рентгенология проф. Галина Кирова, която завежда Клиниката по образна диагностика в болница „Аджибадем Сити Клиник Токуда”.

Учени направиха първата в историята триизмерна цветна радиография на човешко тяло
 
Причината за качеството на апаратите се корени в масово необмислено еднотипно болнично оборудване, закупено преди няколко години без предварителен анализ, което е затворило пазара.
 
Проф. Кирова, която е един от най-добрите специалисти по образна диагностика у нас, коментира: "Имаше необмислено, непреценено оборудване на много болници с еднотипна апаратура, без да се направи анализ тази скъпа апаратура за какво, от кого и с каква натовареност ще се използва. Най-вече не беше съобразено с профила на болниците и не бяха дооборудвани тогава. Това затвори пазара. Като допълнение към статистиката, България е една от страните в Европа с най-много рентгенови апарати на глава от населението, като същевременно сме в челните места по най-неадекватно оборудван рентгенов парк".

Скенер от последно поколение вече работи в горнооряховската болница
 
"Това е изключително скъпа апаратура, която не може да бъде подменяна, изхвърляна и закупувана, защото говорим за милиони. Дори моралното остаряване... когато се планира закупуване на рентгенова апаратура, се има предвид, че тя трябва да бъде планирана и закупена така, че да отговори на нуждите за следващите седем години. Между пет и седем години е моралното остаряване. За това време трябва да се прецени каква ще принадената стойност на резултата от използването на тези машини. Тук е ролята на рентгенолога - каква диагностика и как ще подкрепи целия процес на диагностика и лечение на пациента и крайният ефект от това", обясни националният консултант по рентгенология.
 
По думите й в случая става дума за "много икономика, много мениджмънт и не е еднозначно да кажем само, че сме купили апарати". "Лошото е, че при рекламата и анонсирането някъде се е сложило "най-добрият апарат в света", а всъщност никой не казва, че той не е преценен адекватно", посочи още проф. Кирова.