Брюнер очаква по-добър контрол при усвояването на европарите у нас
Брюнер очаква по-добър контрол при усвояването на европарите у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Франц-Херман Брюнер очаква по-добър контрол от страна на държавата при усвояването на еврофондовете. Това каза той пред журналисти след срещата си с финансовия министър Пламен Орешарски.

Обсъдихме бъдещата си работа - какво трябва да бъде направено, за да се преодолеят проблемите, които имахме в миналото и да се предотвратят бъдещи незаконни дейности с европейските фондове, каза Брюнер. Водихме конструктивен разговор, посочи той. Не трябва да очакваме всичко да бъде перфектно, но е важно да вървим в правилната посока, за да разрешим проблемите, добави генералният директор на ОЛАФ, цитиран от БТА.

Според Франц-Херман Брюнер трябва да има по-добър контрол от страна на държавата. Той подчерта, че най-добрия начин за превенция е чрез комуникация между институциите.

Уточнихме още веднъж как трябва да протича комуникацията между службите на ОЛАФ и на Министерството на финансите, каза министър Орешарски. Благодарихме за досегашната помощ по отношение на обучение на служители най-вече от НАП, посочи той. Над 1300 служители са преминали през обучение със служители от ОЛАФ за разкриване на нередности, свързани с усвояването на еврофондовете.

Финансовият министър отбеляза, че към неговото министерство няма отправени конкретни критики, а трябва да се подобри общата комуникация. България въобще не е в първата половина на класацията за страни с големи финансови престъпления, отбеляза Орешарски.