/ Thinkstock/Getty Images
Обемът на дейността на лечебните заведения е изключително неравномерен
Нараства броят на извършените операции в болниците, въпреки че броят на населението намалява. Това показват данни от "Индекс на болниците" - проект на социологическа агенция "Галъп", отнасящи се до неврохирургия, кардиохирургия и ортопедия. Не всички болници, в които се извършват оперативните интервенции отговарят на минималните изисквания за обем дейност. Данните са за 2018 г. и отразяват случаите на лечение, финансирани от НЗОК.

В областта на неврохирургията броят на операциите се е увеличил с 1176, като са били извършени общо 14 015 интервенции в 115 лечебни заведения. Само в 12 болници се осъществяват високотехнологични операции на главата - в София, Пловдив, Варна, Плевен и Панагюрище.

С 2441 са намалели ражданията у нас през 2018 г. в сравнение с предишната

За година се е увеличил и броят на ортопедичните операции. От 75 180 през 2017 г, през 2018 г. те са били 76 559. Най-големите интервенции на долен крайник се осъществяват в 39 болници, а на горен - в 34, като и в тази сфера, въпреки изискванията на медицинските стандарти, обемът на дейността на лечебните заведения е изключително неравномерен.

В отделните клиники той варира от 1 операция по някои клинични пътеки за цяла година до над хиляди. Броят на рехоспитализациите през миналата година в областта на ортопедията е бил 9204 или това са 12 на сто от всички случаи.

Китайски хирург извърши първата дистанционна мозъчна операция (ВИДЕО)

Ръст се отчита и в броя на кардиохирургичните операции при възрастни. От 6000 през 2017 г. през миналата година те са станали 6276.

Няма промяна в лечебните заведения, в които са се извършвали, като броят им остава 10, а над 50% от интервенциите са се осъществили само в три от болниците в София и Пловдив. И тук не всички лечебни заведения отговарят на изискванията за минимален обем интервенции на година, допълниха от "Индекс на болниците".