Борисова: Не мога да бъдa другаде, освен при лекарите
Борисова: Не мога да бъдa другаде, освен при лекарите / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Проблемът на българското здравеопазване е, че е неефективно и изтичат пари, заяви в предаването „Панорама" по БНТ1 здравният министър Анна-Мария Борисова. Според нея това е така, защото не са добри законите. Тя подчерта, че финансовият проблем в здравеопазването не е само у нас и отбеляза, че на завършилата наскоро 60-та сесия на Регионалния комитет за Европа на Световната здравна организация в Москва е бил обсъждан проблемът „Финансова криза и здравеопазване".

„Оставката лесно се дава, не е никакъв проблем. За мен специално - абсолютно никакъв, но какво ще последва след това? Като след Кремиковци...". Така Борисова  коментира поисканата й оставка от страна на лекарите.

Тя защити лекарите, като обясни, че те са прави да протестират, затова, защото според съществуващото законодателство са сключени договори, които трябва да се изпълнят. Тя категорично отрече да се променят наредби в полза на бизнеса на съпруга й. Дори го определи за смешно. На въпрос за това къде е министър Борисова при положение, че лекарите ще започнат протести, а тя е лекар, здравният министър заяви, че е била действащ лекар и отново ще бъде. „Нямам никакво намерение да се пенсионирам на този пост, министерският пост е нещо временно - не мога да бъда никъде другаде, освен при лекарите", посочи Борисова. По отношение на това дали ще протестира самата тя, Борисова обясни: „и на мен ми трябват пари".

„Пари за реформа има, но има малко опасение в мен, че не мога да намеря пари, за да направя електронната здравна карта, а тя е изключително важен лост в пътя на преструктурирането на нашето здравеопазване", заяви с тревога проф. Борисова.