Борисов не се чувства виновен за случая с Чакъра
Борисов не се чувства виновен за случая с Чакъра / Sofia Photo Agency, архив
Борисов не се чувства виновен за случая с Чакъра
58426
Борисов не се чувства виновен за случая с Чакъра
  • Борисов не се чувства виновен за случая с Чакъра

Министър-председателят Бойко Борисов не чувства лична вина за решението на Страсбург да осъди България на глоба от 50 000 евро. Обезщетението е за семейството на загиналия през 2003 г. по време на полицейска операция Тодор Димов-Чакъра.

Тогава Бойко Борисов, като главен секретар на МВР, лично ръководи операцията по неутрализирането на Чакъра, който се е барикадирал в дома на майка си в Харманли.
Борисов решава проблема, като разпорежда къщата да бъде обстрелвана с противотанкови гранати.

Последвалото разследване показа, че Димов се е самовзривил с граната.

В мотивите си Съдът в Страсбург посочва, че по време на операцията са погазеничовешките права и по-конкретно „правото на живот".

През 2004 година в свое изявление пред вестниците „24 часа" и „Монитор" Борисов заявява, че той е разпоредил стрелбата срещу къщата на Тодор Тодоров Димов, с прякор Чакъра, и ако има някой виновен за операцията, това е той. Ден след осъдителната присъда срещу България премиерът изрази друга позиция: „Първо, той се самоуби. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник по тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи".

В мотивите си към присъдата европейският съд за правата на човека посочва, че не той трябва да определи дали наистина Чакъра се е самоубил. Магистратите наблягат на факта, че Тодор е загинал по време на полицейска операция с употреба на смъртоносна сила срещу него, както и на факта, че обстоятелствата около смъртта му не са достатъчно детайлно разследвани.

„Не са задавани изобщо въпроси, защо е употребена такава сила срещу един обикновен бандит, който през последните 5 часа преди да бъде изпепелена къщата с гранатомети не е оказвал никаква съпротива. Всичко това насочва към изводите, че на първо място при влизане в сила на решението на Европейския съд трябва да има наказателно разследване, насочено спрямо Бойко Борисов и че той е пряко отговорен за това решение. От него зависи дали платеното обезщетение ще бъде платено от всички нас или той би могъл да направи един жест, с който да поеме тази отговорност", заяви Михаил Екимджиев, адвокат на семейството на Чакъра.