Борис Велчев: Заменките на гори могат да бъдат развалени
Борис Велчев: Заменките на гори могат да бъдат развалени / Sofia Photo Agency Юлиана Николова
Борис Велчев: Заменките могат да бъдат развалени
25930
Борис Велчев: Заменките могат да бъдат развалени
  • Борис Велчев: Заменките могат да бъдат развалени

Становището на прокуратурата по казуса със заменките на гори, заради които страната ни може да бъде санкционирана от ЕК, е, че могат да бъдат развалени. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Борис Велчев след заседанието на Съвета по сигурността, свикан от премиера Бойко Борисов. "Прокуратурата не е органът, който може да направи това, а Министерството на земеделието, като обяви тези договори за недействителни", обясни Велчев.

„В българското гражданско право има предвидени основания за подобен тип обявяване на договори за недействителни. Аз не съм тесен специалист и мога да повторя само онова, което са ми казали хора, които разбират от тази материя. Има текст, чл. 40 от Закона за задълженията и договорите, който позволява да се търси обявяването на един договор за недействителен поради договаряне във вреда на представлявания. Поех ангажимент, всъщност аз съм го изпълнил вече, още когато бяхме сезирани за това, че в писмото на Европейската комисия са посочени и други замени, за които се твърди, че са неравностойни и които не са предмет на вашия обвинителен акт, от два дни по тях сме назначили съответните проверки", каза Борис Велчев.  

Главният прокурор отказа да коментира действията на полицията по т.нар акция "Октопод". "Това са разследвания от няколко дни, които трябва да изчакате да приключат", лаконично коментира той.