Болниците източват 400 млн. лева от НЗОК
Болниците източват 400 млн. лева от НЗОК / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
30% от хоспитализациите в момента са ненужни
27114
30% от хоспитализациите в момента са ненужни
  • 30% от хоспитализациите в момента са ненужни

Около 400 млн. лева, които здравната каса плаща на болниците, изтичат, защото се изразходват неефективно, сочат данни на здравното министерство. Една от основните причини за това били свръххоспитализациите. Около 30% от лечението в болниците в момента е ненужно, според данни на ведомството. Инфомрацията беше изнесена и обсъдена на среща между болничните директори в Министерски съвет и зам.-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев.
 
Според здравното министерство един от основните проблеми за липсата на средства в здравеопазването е нереалното остойностяване на клиничните пътеки. В момента за 84 пътеки здравната каса дава 102 млн. лева повече от реалните разходи на болниците за тях, твърдят от ведомството. В същото време други 214 клинични пътеки са недофинансирани с 291 млн. лв. Най-надценени били пътеките в областта на инвазивната кардиология. Разликата между реалната стойност и тази, която плаща сега здравната каса, е завишена с 30 на сто. В същото време сред най-недофинансираните са педиатричните пътеки. Това неправилно разпределение на разходите създавало предпоставките и за свръххоспитализации при определени заболявания.

Диспропорция има и в размера на средствата, които се изразходват за болнична и извънболнична помощ. В страните от ЕС около 30% от всички разходи са за болнична помощ, у нас те са - близо 50% от средствата на здравната каса. Според данни на министерството ограничаването на неефективните разходи ще стигне за покриването на всички разходи при лечението на пациентите, с изключение на консумативите. Това означавало, че занапред хората не биха плащали за избор на екип при хоспитализация, както им се налага да правят в момента.