БНБ и управата на ПИБ опровергаха слуховете, че банката е пред фалит
БНБ и управата на ПИБ опровергаха слуховете, че банката е пред фалит / снимкa: Sofia Photo Agency

Българска народна банка няма никакви притеснения по отношения ликвидността и платежоспособноста на ТБ "Първа инвестиционна банка" АД, каза Румен Симеонов, подуправител на финансовата институция. От надзорна гледна точка банката нито има наложени санкции досега, нито има отклонение от регулацията.

Това потвърди пред DarikFinance.bg и Мая Георгиева, изпълнителният директор на ПИБ, по повод зачестилите слухове, че банката е в ликвидна криза и e пред фалит.

ТБ Първа Инвестиционна Банка АД е високоликвидна и няма никакъв проблем да изплаща задълженията си по депозитите. Който се чувства несигурен, да заповяда да си изтегли парите, каза още изпълнителната директорка на банката.

Вчера публикувахме, включително и в Българска фондова борса, резултатите ни за тримесечието, както и сравнение с другите банки и може сами да се убедите, че ТБ Първа инвестиционна банка АД е на печалба, каза още Георгиева. Банката е привлякла повече от 580 млн. лв. нови депозити, а ликвидността е над 23%, с капиталова адекватност близо 14%. Това е над международните старндарти и тези на БНБ, допълни тя.

На въпрос верни ли са информациите, че към банката проявяват интерес големи международни инвеститори, тя отговори, че интерес определено има и то от страна на големи финансови институции.

Мощни инвестиционни банки като JP Morgan, Merriil Lynch и Morgan Stanley идват със списък от големи инвестиционни проекти за България, които включват заинтересовани големи банки, които искат да купят ТБ Първа Ивестиционна Банка АД. Дали обаче това ще се случи, могат да ви кажат единствено нашите мажоритарни акционери, каза още Георгиева.

Цялото интервю с Мая Георгиева четете тук