Бившият военен министър Николай Цонев създаде партия „Нова алтернатива”
Бившият военен министър Николай Цонев създаде партия „Нова алтернатива” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бившият военен министър Николай Цонев създаде партия „Нова алтернатива”
54691
Бившият военен министър Николай Цонев създаде партия „Нова алтернатива”
  • Бившият военен министър Николай Цонев създаде партия „Нова алтернатива”

След като бе обявен за невинен, бившият военен министър от правителството на Сергей Станишев, Николай Цонев, учреди своя партия. Политическо движение „Нова алтернатива” ще изповядва патриотичен либерализъм и е насочено главно към хората с допир до малкия и среден бизнес.

По думите на Цонев, главният политически противник на новата партия е ГЕРБ и са готови да се коалират с други движения с поглед към бизнеса. „Една от основните цели ще бъде борбата с картелите и олигарсите, като е нужно да се създаде прозрачно управление”, коментира още той.

„Намеренията на партията са в самото заглавие. Ние сме нова алтернатива на досегашните всички управления и искаме да предложим нов модел работеща политика с цел нещата да се променят в нашето общество, с нови бизнес модели, с нови начини за развитие на бизнеса, стимулиране на бизнеса, модернизиране на администрацията и т.н. ние можем да водим разговори и да обсъждаме много теми с всички партии, всички сдружения, дали са регистрирани като партии няма значение, важно е да бъдат общи идеите. А нашите идеи са, че стига досега са ни лъгали, нека ние покажем, младите хора, че можем да управляваме по нов начин”, заяви бившият министър.

„На първо място трябва да структурираме партията, да завършим окончателно нашата политическа програма и след това започваме да я представяме на хората по места и в обществото”, обясни още Цонев. Партията ще има структури и в страната - Варна, Пловдив, Сливен, Бургас, Русе, Благоевград, обявиха учредителите.

Само преди дни Цонев получи седма оправдателна присъда, след като Върховният касационен съд окончателно го призна за невинен по делото „Терем”. Прокуратурата твърдеше, че Цонев не се е разпоредил с целеви средства по тяхното предназначение и увеличил капитала на холдинга с близо 38 млн. лева, които са били предназначени да бъдат изплатени на държавата. В началото на юни т.г. Цонев беше оправдан от ВКС по дело за сключването на четири неизгодни сделки за доставка на самолетни и авточасти. Бившият министър има оправдателна присъда на първа инстанция и по процес за купуването на поточна линия за строителство на хангари. Срещу него тече и четвърто дело - за даване на подкуп на следовател.