Бившият шеф на Спецпрокуратурата е уволнен от съдебната система
Бившият шеф на Спецпрокуратурата е уволнен от съдебната система / Sofia Photo Agency, архив

Бившият шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов е уволнен от съдебната система. Най-тежкото наказание му беше наложено от Прокурорската колегия на ВСС с 8 гласа "за" и 2 "против", съобщава "Правен свят".

Предложението за уволнение дойде на заседанието на колегията миналата седмица, след като преди това дисциплинарният състав беше предложил той да бъде само понижен в длъжност.

Уволнението на Костов идва две години след образуването на дисциплинарно производство по предложение на 11 членове на ВСС. Ставаше дума за три нарушения - на случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт в медийни изяви.

Дисциплинарката беше резултат от скандал, който Костов забърка през 2013 г., след като не беше избран за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, а ВСС гласува за Даниела Попова.

ВСС освободи Светлозар Костов като шеф на спецпрокуратурата

Недоволен от резултата, Костов се изяви пред няколко медии и се изкара жертва на смяната на политическата конюнктура, обясни, че срещу кандидатурата му били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му.

Последва реакция на прокурорите от специализираните прокуратури, които изпратиха писма до ВСС. Като разбра за тях, Костов започнал "вътрешно разследване", за да установява авторите. В ново писмо прокурорите заявиха, че са подложени на недопустим психологически натиск и се оплакаха от "лов на вещици".

В резултат на скандала около бившия шеф на спецпрокуратурата, ВСС беше възложил на Инспектората да извърши проверка, която констатира редица нарушения. В последните години срещу Светлозар Костов имаше още три дисциплинарки.

Името на Светлозар Костов нашумя преди години около разследването срещу Максим Стависки. След решение на Апелативния съд в Бургас да осъди Стависки ефективно, което след това беше отменено, Костов се снима с кънки пред съда и възкликна: "Един вид - вързахме кънките на Максим Стависки".