Бивш служител на КАТ: Всеки подкуп на пътя води до катастрофа
Бивш служител на КАТ: Всеки подкуп на пътя води до катастрофа / снимка: БГНЕС, архив

Полицаят, взел 20 лева подкуп, върна на дневен ред темата за корупцията по пътищата.

Според бившия служител на КАТ-София Любка Маринова всеки подкуп, даден на пътя, води до катастрофа.

„Ако аз си позволя да извърша нарушение, продължавам да извършвам това нарушение в бъдеще. В един момент това върви към катастрофа. Камерите са средството, с което намаляваме корупцията на пътя", заяви в „Събуди се" по Нова телевизия Маринова.

"Трябва да си зададем въпроса защо хората са склонни да дадат подкуп. Отговорът е, че ако не ги дадат, влизат в една изключително бюрократична процедура, която отнема минимум 6 месеца. Имаме писане на акт, после възражение, след месец издаване на наказателно постановление. Следва игра на котка и мишка за връчването му. След това отиваме в съда да го обжалваме, ангажираме съдия, отива се на дело. Има втора инстанция, след което наказателното постановление влиза в сила и тогава държавата започва трета процедура по събирането. Изпадаме в една ситуация, в която за акт, който е 50 лева, държавата е похарчила между 200 и 400 лева да си го събере", обясни Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при ПТП.

"Не знам защо депутатите от правната комисия смятат, че този закон, който е от 69-а година, е някаква свещена крава и не искат да го променят", допълни Тодоров.

"Очевидно КАТ е сбъркана институция изначално. Трябва всичко да се ликвидира и да започне по нов начин и с нови хора", на мнение е адвокатът Николай Хаджигенов.

Източник: NovaNews.bg