„Бистришко бранище” гори четвърти ден
„Бистришко бранище” гори четвърти ден / снимка: DarikNews.bg, Петя Царевска
Кметът на Бистрица Николай Гюров
54936
Кметът на Бистрица Николай Гюров
  • Кметът на Бистрица Николай Гюров

Пожарът, който вече четвърти ден гори в резервата „Бистришко бранище" на Витоша, е обхванал около 250-300 декара гора. Реална преценка обаче не може да бъде направена заради димната завеса. Кметът на Бистрица Николай Гюров каза за Дарик, че целта, която си поставят екипите на терен, е да се овладее огънят в периферията на пожара, за да не се допусне да се запали и зелената гора.

„Няма промяна в ситуацията. Целта е да овладеем стихията в периферията, така че да не допуснем навлизане в зелената гора или живата такава", добави кметът.

Около 135 доброволци са се включили през днешния ден в гасенето на пожара. „Вчера бях с 50 човека на терен. Изумен съм от куража, мъжеството на тези млади доктори, инженери, студенти, върнали се от чужбина само и само да помогнат. Бяха ни от огромна полза. Без тях нямаше да постигнем тези резултати", категоричен бе Николай Гюров.

По думите му амбицията им е в рамките на днешния ден да локализират горенето в 90% от територията.

„Имаме нужда от едно добро послание и да разсеяме всички съмнения за пряка опасност за населените места, за неефективност, за липса на координация. Подобни твърдения не само, че нямат място, а пречат на работата ни", добави още кметът на Бистрица Николай Гюров.

Операцията по гасенето на пожара на Витоша беше възобновена тази сутрин в 5:30 часа.
Пожарът бушува в непроходим терен, затова задачата на спасителните екипи е изключително трудна. След като вчера стана ясно, че не е необходима международна подкрепа от Израел, три хеликоптера ще продължат да атакуват пламъците от въздуха.

И днес се изграждат защитни просеки, за да се ограничи разпространението на огъня до билото на планината, където има млада гора. До момента гори предимно суха и мъртва горска растителност. Дори пожарът да бъде потушен, огнището ще продължи да тлее поне още няколко дни, обясниха пожарникарите.

Още 40 военнослужещи се присъединиха към 42-мата военнослужещи от Сухопътните войски, участващи от вчера в гасенето, съобщиха от Министерството на отбраната. Модулни групи от състава на военно формирование 42600-Мусачево и военно формирование 28610 - Горна Баня работят, за да не се допусне разпространението на пожара. Продължава участието на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст също съдейства на място в "Бистришко бранище". Планинските спасители участват с цялото си оборудване в
разчистването на просеката откъм Голям купен и оказват логистична подкрепа. Спасителите подпомагат действията на оперативния щаб за овладяване на ситуацията с познанията си за спецификата на планината, работят на терен и са готови, ако се наложи да окажат първа долекарска помощ. На мястото на пожара са осигурени и двама лекари планински спасители.

Второ денонощие и пернишки огнеборци се включват в гасенето на пожара в "Бистришко бранище", съобщи началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник Емил Марков. От миньорския град са командировани два екипа по 10 души и два автомобила. Перничани помагат от вчера в гасенето на гората. "Ще оказваме съдействие, докато е необходимо. Имаме готовност да изпратим още хора и техника", увери Марков.

Вижте анкета по темата ТУК