/ DarikNews.bg
Данъчни стимули за млади семейства със сключен брак и поне едно дете предлагат от КНСБ на правителството. Една от мерките предвижда необлагаем първоначален доход за млади семейства, ако годишният му общ размер не надхвърля 24 000 лева.

КНСБ с 9 идеи за реформи в данъчната система

От синдиката предлагат още формула за изчисляване на максималния осигурителен доход и настояват за поетапното му увеличаване. Ръководството на конфедерацията постави искания и към проектобюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година – за по-високо майчинство през втората година, увеличено минимално обезщетение за безработица и по-голяма тежест на година осигурителен стаж в пенсионната формула.

КНСБ: Целим мобилизация и събуждане на енергията на работещия българин

Освен старите идеи за необлагаем минимум за най-ниско платените работещи българи и допълнителен данък за най-богатите, от КНСБ представиха предложения за насърчаване на хората да създават семейство.

Първото предвижда да не се облагат първоначално ниските доходи на едно семейство, докато те не достигнат до 24 000 лева на година. Втората мярка е насочена към работещи хора до 35 години, които имат поне едно дете до 20 месеца след сключване на граждански брак. Ако семейството има едно дете, държавата ще му връща 40% от годишния данък на единия родител, ако децата са две, върнатата сума ще бъде 75%, а за три деца ще се възстановява целият данък на родителя. Има и трета мярка за тези работещи хора, обясни експертът в КНСБ Любослав Костов.

КНСБ настоява за платен отпуск в случай на болен член от семейството

"Отпускане на безлихвени заеми за покупка на жилища при условие, че съпрузите се съгласят да живеят в страната и да работят минимум 15 години", допълни Любослав Костов

От синдиката настояват за вдигане на майчинството за втората година от 380 на 415 лева, както и минималното обезщетение за безработни да стане 12 лева.

КНСБ предлага майчинството за втората година да стане 415 лева

"То е доста след принципа, който е заложен в закона, а той е 60% от моята конкретна заплата. Тоест, ако аз получавам 610 лв., поне 60% от този размер трябва да бъде обезщетението ми за безработица, ако рече Пламен да ми каже довиждане", това заяви изпълнителният секретар на КНСБ Асия Гонева.
 
Като мерки за осигуряване на повече приходи, с които да се поемат завишените разходи, се предлага вдигане на вноската за фонд „Безработица” с половин процент, увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители и самоосигуряващите се на 610 лева, както и на всички минимални прагове с 5.3%.