/ iStock/Getty Images
Кредитна линия от 100 хиляди до 1 милион лева за период от три години ще предлага Българската банка за развитие за сектора на розопроизводството у нас.

Новият кредитен продукт, в подкрепа на розопреработвателите в страната, разработен от ББР, бе представен пред журналисти в Министерството на земеделието днес от министър Иван Иванов и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

За производителите на розов цвят у нас това означава, че могат да засеят не само реколта 2022 г., но и реколта 2023 и 2024 г. "Основният елемент на програмата е, че ние поемаме като обезпечение розовото масло, което се произвежда, като по този начин, залагайки първите партиди розово масло, производителите ще могат да финансират следващите си стъпки за реколта и така тя да приключи успешно", обясни Владимир Георгиев, изпълнителен директор на ББР.

Розоберът у нас е под въпрос: Производителите искат по-добри изкупни цени (ВИДЕО)

Той подчерта, че продуктът е насочен специално към розопреработвателите и цели да внесе ликвидност в цялостната система на розопреработването, както и да подпомогне сектора в момент, в който той изпитва големи затруднения.

Продуктът е с главница за около 20 млн. лева и като ликвидност това е напълно достатъчно за целия сектор. Надяваме розопреработвателите да бъдат напълно удовлетворени от ресурса, който получават, каза още Георгиев. В отговор на въпрос той уточни още, че лихвите са от 3,7 процента нагоре в зависимост от кредитния рейтинг и обезпечението. "Възможно е ББР да приема и различни от тези на останалите банки обезпечения и това я прави изгодна спрямо нормалните търговски банки", коментира изпълнителният директор на ББР.

Създаването на новия кредитен продукт представителите на ББР определиха като прекрасен пример за успешен диалог между банката и бизнеса и казаха, че за в бъдеще ще има много такива продукти, насочени към специфични сектори, със специфични проблеми, така че те да бъдат решени и икономиката да върви напред.

На въпрос кои други сектори предстои да се подпомагат от банката, министър Лорер посочи, че земеделието ще бъде една от "фокусираните зони", но в момента не може да посочи друг конкретен сектор, тъй като предстои тяхното прецизиране. Той отправи апел към браншовите организации в земеделието да търсят контакт с ББР - "там ще попаднете на хора, които ви слушат и имат мандата да ви помогнат, ние сме тук за вас".

"ББР е сериозен партньор на Министерство на земеделието по отношение на Националния план за устойчиво развитие и на интервенциите, планирани в Стратегическия план на ОСП, свързана с България. Българските земеделски производители могат да се чувстват защитени в следващия програмен период 2023 - 2027 година преди внасянето на Националния стратегически план", каза министър Иванов.
БТА