Бащи, преоблечени като Дядо Коледа, шестваха из столицата
Бащи, преоблечени като Дядо Коледа, шестваха из столицата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бащи, преоблечени като Дядо Коледа, шестваха из столицата
59999
Бащи, преоблечени като Дядо Коледа, шестваха из столицата
  • Бащи, преоблечени като Дядо Коледа, шестваха из столицата

Двайсетина бащи, преоблечени като Дядо Коледа, се събраха на мирен протест в столицата. Шествието им, което беше под надслов "Децата имат нужда от бащите си по Коледа!", премина по някои от централните улици и булеварди на града. Исканията на мъжете са за равни права на родителите над децата им при развод.

Протестът на бащите не беше масов, но за сметка на това беше атрактивен. По пътя си те раздаваха и дребни подаръци на непознати деца.

Въоръжени с бенгалски огън и конфети мъжете, преоблечени като Дядо Коледа, поведоха шествието от площад "Народно събрание", по бул. "Цар Освободител", улиците "Леге" и "Съборна", площад "Света Неделя" и оттам по бул. "Витоша" до НДК.

Един от участниците в протеста е Васил Попов от Пловдив. Той е разведен от 2010 година, има дъщеря на 7 г., която, заради бившата си съпруга, не може да вижда често. Ето какво каза Попов пред Дарик: "Бащите са на улицата, защото в голямата си част те са потърпевши. При раздяла или развод бащите получават един рестриктивен режим, който ги ограничава в контакта им с детето. Ако майката не пожелае да съдейства детето да бъде по-често до другия си родител, тоест няма разбирателство между тях, то тя използва детето. Позовава се на някакъв съдебен акт, а не на бащинските отношения, на отношенията между дете и родител. Това трябва да е водещото, а не да се позоваваш на съдебен акт, който да регламентира личните отношения. Това е крайна мярка".

Бащи преоблечени като Дядо Коледа шестваха из столицата
netinfo

Васил Попов обясни и какви точно са исканията на бащите: "Законодателни промени, промяна на съдебната практика, а и да привлечем общественото внимание към проблема. Това, че тук са някаква група хора, не означава, че проблемът е само техен. Проблемът е масов. Съдебната практика се основава сама на себе си, не почива на някакви утвърдени критерии. Какъв е проблемът децата да виждат по-често родителите си? Няма проблем. Ако някой родител застрашава детето си - ок - има начини за ограничаване на контакта му с него. Но ако родителите са нормални, адекватни, защо единият родител трябва да бъде ограничаван? Това е абсурдно".

"Законът е, за да пази, а не да руши семейства", пишеше на един от плакатите на протестиращите. Те избраха да шестват из софийските улици на 26 декември, защото това е Денят на бащата.