Бащата на обвинения в убийство австралиец пристигна у нас
Бащата на обвинения в убийство австралиец пристигна у нас / снимкa: Sofia Photo Agency

Бащата на обвинения в убийство австралиец Джок Полфрийман пристигна в България.

21-годишният Джок Полфрийман бе задържан по обвинение в убийство и опит за убийство след сбиване в центъра на София миналия петък. Австралиецът от Сидни отрича и двете обвинения и твърди, че се е опитвал да се защити от група мъже, които са искали да го нападнат.

Пристигането на бащата - Саймън Полфрийман, патолог от Сидни, съвпадна с погребението на убития 20-годишен студент по право Андрей Монов. Около 250 опечалени присъстваха на погребението в Боянското гробище в София. Монов беше изпратен от близки, съученици и колеги от Нов български университет. Десетки играчи от любимия футболен отбор на Монов „Левски” също присъстваха на погребението.

Криминалистите продължават разследването на смъртта на студента, син на известния български психотерапевт Христо Монов. Полфрийман е обвинен и в опит за убийство на друго 19-годишно момче по време на същото сбиване. Следователите все още разпитват свидетели и обработват записите от охранителните камери.

Тази седмица Полфрийман заяви пред съда, че е носил нож, но го е извадил, само за да защити себе си и двама свои приятели от нападащата го група футболни хулигани, които първо нападали друг хулиган и след това се насочили към него.

Ако бъде осъден, Полфрийман ще получи доживотна присъда. Според българските власти Полфрийман е влязъл в България на 22 декември 2007 година.