Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Проверките са във връзка с предстоящите официални празници - Великден и Гергьовден, съобщиха от агенцията.
В периода от 6 април до 8 май т.г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни /агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци/, както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, посочват от БАБХ.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка /син цвят - с произход България, червен цвят - с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед от 25 март 2019 г., а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата /включително недопускане на яйца от клас "B" в търговската мрежа/. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
По време на официалните празници - 17-20 април, вкл., на 1 май и на 6 май 2020 г., ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и в заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства - ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.
Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни, с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване на риска от замърсяване на продуктите.
Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.
От БАБХ припомнят, че сигнали за нередности се приемат на "горещия" телефон - 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.
В периода от 6 април до 8 май т.г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни /агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци/, както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, посочват от БАБХ.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка /син цвят - с произход България, червен цвят - с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед от 25 март 2019 г., а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата /включително недопускане на яйца от клас "B" в търговската мрежа/. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
По време на официалните празници - 17-20 април, вкл., на 1 май и на 6 май 2020 г., ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и в заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства - ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.
Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни, с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване на риска от замърсяване на продуктите.
Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.
От БАБХ припомнят, че сигнали за нередности се приемат на "горещия" телефон - 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.