Аварирал самолет на България еър кацнал принудително в Истанбул
Аварирал самолет на България еър кацнал принудително в Истанбул / netinfo
Пътнически самолет на "България еър" е кацнал вчера принудително на летището в Истанбул заради повреда. Това съобщава турски информационен уебсайт. Новината беше потвърдена за Дарик от изпълнителния директор на компанията Димитър Павлов. Самолетът е летял по маршрут Анталия – София. След аварийното кацане на летище "Кемал Атаюрк", 148-те пътници са били настанени в транзитната зона, а по-късно с друг самолет са продължили към София. „Машината е нова и още е в гаранция", поясни за Павлов. Тепърва ще се изяснява причината за инцидента. Ето какво още каза за Дарик Димитър Павлов:

На височина около 10 000 метра екипажът забелязва отклонение от работата в двигателите, усеща се и мирис вътре в самолета. Абсолютно правилно, изключително професионално решение на екипажа да кацне на летището в Истанбул. Кацат без никакви последици за пътниците, за екипажа и за самолета. Изпратена е техническа група на летището, която ще свали всички данни от самолета – записващите устройства, софтуера. Самолетът е нов. Самолетът и двигателите са в гаранция, така че след като съгласуваме и вземем мнението на специалисти от производителите, ще можем да кажем какво се е случило.

Казвате двигателите са в гаранция, колко летателни часа има този самолет?

Гаранцията на двигателите е 2 хиляди часа, така че под 2 хиляди часа са двигателите и самолетът има под 2 хиляди часа. Самолетът е на няколко месеца.

Колко часа след кацането пътниците са извозени до София?

Веднага след кацане на наш самолет друг. Предполагам, че след около 3-4 часа пътниците са пристигнали в София.