„Атака” поиска оставката на Пирински, нямал българско гражданство
„Атака” поиска оставката на Пирински, нямал българско гражданство / netinfo
Атака” поиска оставката на Георги Пирински заради факта, че той няма българско гражданство и нарушава законите на страната, като продължава да заема председателския пост на Народното събрание. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров. Той съобщи още, че по този повод „Атака” ще сезира Конституционния съд и Върховната касационна прокуратура за това, че Пирински е попълвал декларация с невярно съдържание, ставайки депутат, и декларирайки, че е български гражданин и няма двойно гражданство.

От „Атака” поискаха най-напред оставката на парламентарния председател заради това, че е превишил правомощията си с две заповеди за промяна на реда за достъп до българския парламент. Като неоснователни от правна гледна точка определи обвиненията на „Атака” и искането на оставката му самият Георги Пирински.

Волен Сидеров припомни, че Георги Пирински е роден през 1948 година в Ню Йорк, а родителите му не са български граждани. Проверките и запитванията на „Атака” до държавния архив и до архива на Президентството сочели, че в последствие не е издаван указ за придобиване на българско гражданство.

Павел Шопов от „Атака” пък припомни, че по тази причина социалистите оттеглиха президентската кандидатура на Пирински и по тази причина потулиха скандала. Волен Сидеров призова Пирински сам да се оттегли от председателския пост.

„Председателят на българското Народно събрание е човек, който няма българско гражданство. Той е станал депутат по този начин, тука вероятно трябва да се търси и попълване на декларация с невярно съдържание. Той е бил депутат и в други народни събрания, бил е министър на външните работи, през цялото това време той е заемал длъжности без да има българско гражданство. Това означава един огромен скандал, той ще има международен отзвук”, заяви Волен Сидеров.

От „Атака” ще продължат да събират необходимите 80 подписа за свалянето на парламентарния председател. Подкрепата си и обещание да се подпишат в подписката са дали и лидери на опозиционни парламентарни групи, и отделни депутати. От „Атака” продължават да настояват за отмяна на заповедите на Пирински, според които е ограничен не само достъпът на журналисти, но и на граждани до парламента, което пък нарушава Конституцията, каза председателят на парламентарната етична комисия Тодор Батилов.

По думите на Георги Пирински всяка парламентарна група трябва да се грижи подготвяйки искане за оставка, то да звучи достатъчно сериозно. „Атака” проявява пристрастност, която не прави чест на никой, заяви Пирински. Той посочи, че твърденията на националистите са без никакво правно основание.

По думите на парламентарния председател стана ясно, че няма да има промяна в реда за достъп на медиите в Народното събрание. Той помоли журналистите да се стремят да няма голямо струпване на хора в достъпния единствено за тях десен кулоар. На ваше разположение са и бюфетът, и балконската част, струва ми се, че има достатъчно възможност въпросите, които ви вълнуват да бъдат отразени в грес галерията в десния колуар, каза още Георги Пирински.

От ДПС пък продължават да са недоволни от новия ред, тъй като струпването на медиите е основно около тяхната стая. Четин Казак от ДПС обясни, че те ще продължат да търсят диалог за намиране на по-рационално решение.