„Атака” иска отзоваване на турския консул в Бургас
„Атака” иска отзоваване на турския консул в Бургас / netinfo

Партия “Атака” ще поиска на заседанието на парламента във вторник отзоваването на турския консул в Бургас Исмаил Сефа Юджер. Това съобщи за Дарик председателят на Общинския съвет в Бургас Валери Симеонов. Според него консул Юджер е обработвал психически бургаски общински съветници преди гласуването на декларация за признаването на турски геноцид над арменския народ в местния парламент.

Валери Симеонов заяви още, че турският консул е обработвал психически и ямболски общински съветници, тъй като е имало идея подобна декларация да бъде гласувана и в тамошния общински съвет: „Турският консул си позволи да обработва съветници преди общинската сесия един по един. Не само общински съветници на Бургас, но и на Ямбол. Това е абсолютно недопустимо за един дипломат, този дипломат трябва да си хване багажа и да си отиде в тайните служби на Турция да го насочат към някоя друга държава, по възможност африканска”.

Валери Симеонов каза още, че освен, че ще поискат отзоваването на дипломата, народните представители от “Атака”, ще внесат и официално питане до правителството как ще бъде отговорено на острото писмо на областния управител на Одрин Нусрет Мироглу до бургаския кмет Димитър Николов по повод приетата от Общинския съвет в Бургас декларация за признаването на турския геноцид над арменците.

В момента се обмисля конкретната форма на питането на депутатите от “Атака”.

Други новини от Бургас