Купувачът поиска имота сам, не бях сигурен дали да го продавам. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в кулоарите на парламента във връзка със сградата на ул. "Чаталджа".

“Категорично няма никакъв повод за помисли, че има каквато и да било политическа облага след продажбата на имота ми на ул. “Чаталджа”, защото купувачът на къщата продава винетки. Изборът на купувача беше от самия него”, каза още той. “Знаете, че когато купувач иска да закупи имот, той е склонен и да предложи определена цена. Лично аз обаче не бях сигурен дали искам да продавам, защото това е един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро. Затова и не бях сигурен дали искам да продавам”, обясни Лорер.

“Ето защо цената на моя имот е по-висока от цената за фирмата. Ако сте забелязали цените на имотите в София дори са значително по-високи, имоти в центъра се продават и над 5 млн.”, изтъкна Даниел Лорер. “Няма повод за спекулация по повод на продажбата на къщата”, категоричен е депутатът от ПП-ДБ.

Антикорупционната комисия ще проверява Асен Василев и Даниел Лорер

“Стигна се до фирмата-купувач на имота на ул. “Чаталджа” чрез брокери. Не познавам Станислава Арнаудова и няма никакви съмнения за политически корупционни практики. Ще съдя журналиста Атанас Чобанов за твърденията, че имам офшорки”, заяви от своя страна финансовият министър Асен Василев, който е вторият представител на ПП, чието име бе замесено в аферата.

Василев подчерта, че от 2021г. той не е собственик на фирмата, помещаваща се в имота и той е продаден чрез брокер. “Въпросните неща с тол-управлението и това, че купувачът на имота е Станислава Арнаудова, чието дружество от 2019 г. посредничи между държавата и гражданите при купуването на винетки със 7% комисиона, стана ясно, че по европейска директива не се прилага Законът за обществените поръчки, а се прилагат еднакви договори за всеки, който иска. По-важното е, че нашият кабинет всъщност демонополизира пазара, като пусна не само един участник в избора на това кой да посредничи между държавата и гражданите при купуването на винетки”, подчерта Василев, с което се опита да отхвърли съмненията, че Арнаудова е избрана да бъде този посредник между държавата и гражданите при закупуването на винетки непрозрачно.

Финансовият министър обясни, че последно е влизал в имота на "Чаталджа", когато партията му се е помещавала там.

На въпроса как се е стигнало до фирмата купувач на имота, Василев заяви, че “не може да каже”. Тя е обявена чрез брокер да се продаде и който е дошъл я е купил”, обясни финансовият министър, след което отрече да познава Станислава Арнаудова, която всъщност е и купувачът на имот на същия адрес собственост на Даниел Лорер от ПП-ДБ.

Запитан как Даниел Лорер е закупил апартамент в имота на същия адрес и го е продал с 1,8 млн. печалба Василев заяви, че на този въпрос отговор не може да даде, но може да каже защо го е купил толкова евтино в началото. “Това бе сграда, която нито един не я купи, една година бе на пазара и имаше нужда от тотален ремонт и това се вижда от банковия кредит, който беше взет-той включва под 30-40% за покупка на сградата, другото е за основен ремонт”, обясни Василев, след което попита: “Колко е изгодно да купиш 2020 г. имот на другата страна на Дондуков на зелено за 1000 евро на квадрат?”.

Темата беше коментирана и от лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 “Това е различен подход на всяка партия. Дали Асен Василев трябва да се оттегли е въпрос към ПП”, заяви Борисов.

Финансовият министър Василев е жертва на една атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства. Това пък заяви Делян Пеевски. 
БГНЕС