Арестуваният за палежи на коли Юлиян Ковачки: Аз съм само очевидец
Арестуваният за палежи на коли Юлиян Ковачки: Аз съм само очевидец / снимка: БГНЕС

"Не съм подпалвач, а само очевидец на пожарите", това каза пред bTV обвения за сериен пироман Юлиян Ковачки. Той е обвинен за умишлените палежи на 13 автомобила в столичните квартали "Младост" и "Хаджи Димитър", но от вторник е на свобода.

След 13 дни арест бившият бизнесмен и настоящ безработен се прибра в боксониерата си, преровена и обърната с краката нагоре от полицаите в търсене на улики и следи от запалителни вещества, които да го свържат с палежите.

Юлиян твърди, че е очевидец на два палежа - първият е пред блока, в който живее, другият - на по-малко от километър в столичния квартал "Младост 3". Видял е огънят да изпепелява общо десетина коли.

"Аз бях долу в кръчмата, когато са се запалили тия коли. Тогава една жена се провикна и понеже е осветено, се видя един бус да гори. И ние излязохме да гасим буса. В същото време дойдоха още едни момчета и видяхме да гори още една кола", разказа Юлиян Ковачки.

Присъствието си на най-големите палежи на коли в София Ковачки обяснява лаконично: „Обикалям постоянно, бил съм очевидец на какви ли не неща. Това означава ли, че съм аз?"

Докато Юлиян се радва на първите си часове свобода, МВР продължава да събира доказателства за палежите в София, обяви вицепремиерът Цветан Цветанов.

Съседите на Ковачки, чиито коли горяха в края на ноември, са объркани и раздвоени след решението на съда. Някои се заканват да го линчуват, но други не вярват, че е замесен в палежите.