Аптекари защитават с протести модела „един фармацевт – една аптека”
Аптекари защитават с протести модела „един фармацевт – една аптека” / снимкa: Sofia Photo Agency
Хиляди българи са се подписали в защита на модела „един фармацевт – една аптека” и този модел ще бъде сред исканията на медицинските и пациентските организации, които ще бъдат защитени с ефективни протести тази есен. Това заявиха от ръководството на Българския фармацевтичен съюз (БФС) с подкрепата на партия Българска нова демокрация по повод приетите вчера промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Одобрените в закона промени са във вреда на пациента и няма да намалят цените на лекарствата, заяви председателят на фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев: „Ограничението до четири аптеки единствено гарантира, че интернационалните вериги няма да влязат в България, но по никакъв начин не ограничава монопола”.

Партия Българска нова демокрация (БНД) също не подкрепя промените, които дават възможност в дрогериите да се продават лекарства без лекарско предписание и от служители без фармацевтично образование.

Пламен Панайотов коментира: „Това означава, че мястото, където ще се продават лекарства, е такова, на което може да се продава и всичко друго. Кой може да продава лекарства у нас? Всеки, който е сложен на съответния щанд. Това може да доведе в редица случаи, дори и при т.нар лекарства, които се отпускат без рецепта, до застрашаване живота на гражданите”.

От Фармацевтичния съюз се обявиха и срещу премахнатите им правомощия да дават становище за дейността на аптеките. Ръководството ще търси подкрепа от опозицията за промяна на обновения закон.