Ампутираха пръсти на малтретирано дете заради гангрена
Ампутираха пръсти на малтретирано дете заради гангрена / netinfo

Подобрява се състоянието на 5-годишния малтретиран малчуган, който бе открит от социални работници от Враца в безпомощно състояние, съобщиха от МБАЛ „Христо Ботев". Детето бе настанено в болница с подути крайници, стари рани от побой и хипотермия в края на миналата седмица, когато социалните минали за поредна проверка в дома на майката на детето и мъжа, с когото тя живеела на семейни начала.

Вчера е направена операция на момченцето, при която лекарите са ампутирали няколко пръстчета от крачетата му и почистил петите от мъртва тъкан. Тази интервенция се е наложила заради гангрена от измръзване. По думите на д-р Емилиян Кюркчийски, началник на отделението, ходилата са запазени, петите ще се възстановят и детето ще може да ходи.

Очевидно е, че хлапето е неглижирано тенденциозно, недохранвано и малтретирано. „То е отворено към контакти, любвеобилно е, не иска да остава само. Смятам, че ако попадне при добри условия, ще стане добро дете - коментира д-р Кюркчийски: „След като овладеем здравословните му проблеми, тъй като параклиничните му показатели все още не са в норма, ще бъде настанено в социален дом, където да се грижат за него. Но това ще стане най-рано след седмица".

Изведени са и останалите 4 деца от семейството, които са настанени в социален дом.

По тялото на детето има следи от стари, както и от нови рани и синини, говорещи за насилие. Това обяснява и категоричното нежелание на момченцето да види близките си. Самото дете е споделило, че у дома го биели с пръчка, връзвали го, наказвали го с часове на терасата в студа.

Срещу родителите е заведена преписка и се извършва проверка.

Други новини от Враца