Американските военни ще правят публични бани в България
Американските военни ще правят публични бани в България / снимка: Дарик - Сливен /

Около 15 хуманитарни проекта ще бъдат реализирани през годината в общините, където се намират базите Ново село, Безмер, Айтос и Граф Игнатиево, каза в Сливен капитан Джейк Дейстар от Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ. В тези райони се намират обекти за съвместно ползване на военни съоръжения от Българската армия и въоръжените сили на САЩ. За всеки проект ще бъдат вложени около 10 000 долара, които ще осигури Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Ще бъдат обновявани или изграждани детски градини, местни центрове и публични бани, в които да се възстановяват възрастни хора. По обектите ще работят различни американски военни служби.

Капитан Мери Клеър Маккена от Сухопътните сили на САЩ в Европа припомни, че базите се използват от българските, европейските и американски военни, за да се обучават заедно за предстоящите операции на НАТО. „Ние използваме различни видове обучения - в малки групи, как да се борим с терористи. През тази година насоката в обучението ще бъде към експлозиви, които се поставят на пътищата в Афганистан,” каза тя.

Капитан Маккена и капитан Дейстар участваха в среща на Информационния форум за съвместното ползване на военни съоръжения от Българската армия и въоръжените сили на САЩ, която се проведе в Сливен под домакинството на областния управител Христина Чолакова. Срещата е по проект за разясняване на съвместното експлоатиране от българската и американската армии на военни съоръжения в Ново село, Граф Игнатиево, Безмер и Айтос, реализиран от Фондация Инициатива за Евро-атлантическо образование (ИЕАО) с подкрепата на Посолството на САЩ. 

Капитан Маккена коментира и притесненията на местните хора относно екологията в района: Съществува споразумение между България и САЩ, в което са уточнени различните ангажименти, поети от държавите. Съединените щати ще изпълнят всички задължения, съгласно тези уговорки. Ученията, които провеждаме, не са опасни, но понякога има изтичане на гориво от превозните средства. Има специалисти, които се занимават с опазването на околната среда и които отговарят за отстраняването на тези проблеми.