Алтернативният синод продължава да иска обезщетение от държавата
Алтернативният синод продължава да иска обезщетение от държавата / cнимкa: Sofia Photo Agency
Алтернативният синод продължава да иска обезщетение от държавата
20432
Алтернативният синод продължава да иска обезщетение от държавата
  • Алтернативният синод продължава да иска обезщетение от държавата

Така нареченият „алтернативен синод" ще продължи да настоява за обезщетение за църквите и манастирите, които неговите свещеници са обитавали, съобщи пред Дарик един от адвокатите на хората на Инокентий Иван Груйкин. Претенциите им са за близо 700 милиона лева. Според правосъдното министерство на 5-ти юни Европейския съд за правата на човека е отхвърлил това настояване, защото констатираното нарушение се основава на текст от конвенцията за защита на правата на човека, който не включва отделно нарушение на правото на собственост.

По думите му отказът на Голямата камара на Европейския съд за правата на човека в Страсбург да разгледа жалбата на българското правителство не означава, че първоначалното решение на съда се променя и няма основание да се търси обезщетение за църковните имоти. Според него този въпрос ще се обсъжда като част от общото нарушение на религиозните права. Той не е сигурен, че правосъдното министерство е разбрало в дълбочина решението и е на мнение, че най-вероятно казусът ще се решава след изборите. Груйкин смята, че има два изхода от ситуацията - свещениците от т.нар. алтернативен синод да се върнат в храмовете или да им се дадат средства, с които да си осигурят ползването на църковни обекти. Според информацията на сайта на ведомството на 5-ти юни съдът в Страсбург е отхвърлил тази претенция на хората на Инокентий.

Дарик научи, че работната група по случая във ведомството има готовност за нови разговори с хората на Инокентий. Практиката в подобни производства досега показвала, че се стига до обезщетения в размер между 2000 и 10 000 евро, което със сигурност няма да задоволи представителите на т.нар. алтернативен синод и най-вероятно до 5-ти септември, какъвто срок даде съдът на двете страни да се разберат, няма да се стигне до споразумение. За това се очаква ЕСПЧ да има последната дума и да определи размерът на обезщетението, което трябва да плати държавата на хората на Инокентий.