ЦИК е призвана да изпълни законът такъв, какъвто е. Това каза по време на изслушването в правната комисия Александър Андреев, който е единственият кандидат да оглави Централната избирателна комисия.

След дискусията номинацията му, която идва от НПО и е подкрепена от ГЕРБ, получи подкрепа в правната комисия от управляващите, а БСП и ДПС бяха против. 

А окончателното гласуване за нов председател на Централната избирателна комисия ще бъде утре в пленарната зала.

„ЦИК като правоприлагащ орган е призвана да изпълни законът, какъвто е. Един от основните въпроси, които към момента стои, това е машинното гласуване. В този въпрос има редица допълнения, които би следвало да бъдат разгледани. За да може ЦИК да изпълни своите задължения, трябва да бъде поставена в положението да го направи. Не е въпросът дали да има машинно гласуване или да няма, а как да бъде осъществено машинното гласуване", посочи Александър Андреев.

"Текстовете по отношение на машинното гласуване са много малко и те не разрешават една допълнителна серия от въпроси, които ще стоят пред ЦИК, като орган, който е натоварен по силата на ИК с произвеждането на изборите. Те не могат да бъдат решени само от ЦИК. Това са въпросите, свързани с придобиването на машините, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране, тяхното транспортиране. Следователно машинният вот изисква не само придобиваме машините, а трябва да отговорим на всички останали въпроси – къде ще бъдат складирани, как ще бъдат обслужвани, по какъв начин ще бъдат транспортирани, съхранявани, охранявани. Въпроси, които трябва да намерят отговор в една подробна уредба в Изборния кодекс", каза още той.

Как да се направи по-подробната правна уредба за машинното гласуване обаче Андреев не поясни. Той не каза и какво и личното му мнение за това дали машините трябва да бъдат купени или наети.

„Въпросът е от компетентността на ЦИК, а не на нейния председател“, обясни той.

„Смятате ли, че има човек, който би поел цялата тежест върху себе си и ЦИК, когато правителството абдикира от организацията на изборите и я прехвърля на комисията, която има 4-5 души технически персонал и няма как да се справи – машини, хартия и т.н.“, коментира по-късно пред журналисти Хамид Хамид след изслушването.