Ахмед Муса помогнал на двама души да заминат за Сирия
Ахмед Муса помогнал на двама души да заминат за Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста шестима от седемте обвиняеми за разпространение на радикален ислям.

Съдът не уважи искането на защитниците на задържаните Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев и Ерджан Исмаил, за промяна на мерките им за неотклонение от „задържане под стража" на по-леки.

По време на днешното заседание стана ясно, че Ахмед Муса Ахмед и членовете на групата му са осигурили логистична подкрепа на двама босненци мюсюлмани - единият с германски, а другият с френски паспорт, за да преминат през България към Турция, а оттам - към Сирия, където да участват в бойни действия. Това твърдят служители на Гранична полиция, които са били разпитани по делото срещу шестимата, обвинени в радикален ислям, допълва БГНЕС.

Искането на прокуратурата за двумесечен срок, в който обвиняемите да нямат право да искат изменение на мерките им, бе прието от съда. Определението на Окръжен съд-Пазарджик може да бъде обжалвано.

В рамките на днешното заседание стана ясно, че през декември миналата година, когато Апелативен съд - Пловдив остави в ареста и седмината обвиняеми за радикален ислям, единствената задържана жена - Александрина Ангелова, е била пусната под парична гаранция от 5 000 лв. с прокурорско постановление.

В него като причина за промяната на мярката й са били посочени здравословни проблеми. По думите на адвокат Елвира Панкова, същата е дала показания пред прокуратурата, след което е била освободена.