/ iStock/Getty Images
Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) категорично възрази в своя позиция на предложението разводите по взаимно съгласие да се осъществяват пред нотариус, вместо пред съд, пише „Правен свят“.

Идеята за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които да се заимства практиката от Франция, Испания и Латвия бракоразводните дела да се решават по извънсъдебен ред, вече нееднократно е била на дневен ред пред юристите. За последно тя бе лансирана в края на декември 2019 година от депутата от БСП Филип Попов пред вестник „Труд“.

Развеждаме се бързо при нотариус

И при предходните обсъждания на въпросното предложение адвокатурата бе негативно настроена към подобни промени. Скептицизъм по отношение на идеята вече изрази и народният представител и практикуващ юристи Явор Нотев. Все още се очаква и позиция от страна на ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“ по въпроса.

Сред основните аргументи на ВАдвС да се противопоставят на измененията са, че "месването на публично-правната удостоверителна функция (с каквато не разполагат пък съдилищата), с общата правораздавателна компетентност на съдилищата, би довело до твърде много проблеми от изцяло принципен характер – с какъв акт нотариусът ще прекратява брака, при положение, че прекратяването на брака по взаимно съгласие става по решение на съда, което има конститутивен ефект; с какъв акт нотариусът ще се произнася по въпроса за издръжката, при положение, че решението в частта за издръжката трябва да има изпълнителна сила и да подлежи на промяна при промяна на обстоятелствата“.

Бащата остава „лошото ченге“ в семейството

Адвокатурата дори определя идеята разводите по взаимно съгласие да се провеждат пред нотариус като „абсолютно неприемлива и несъвместима с основни принципи на гражданския процес у нас и установените правни традиции“.

„Разводът, дори когато е по взаимно съгласие, засяга не толкова имуществените отношения, колкото личната и емоционална сфера, при това не само на съпрузите, но и на техните деца. Предоставянето на родителските права, личните отношения между родителите и децата, и преценката дали интересите на децата са защитени по най-добър начин, са въпроси, чиято преценка далеч надхвърля общата удостоверителна компетентност на нотариуса, поради което разрешаването на тези въпроси предполага винаги намесата на съда, който да може да извършва преценка в рамките на общата си правораздавателна компетентност на всички обстоятелства, от значение за развода по взаимно съгласие“, пише още в позицията на адвокатурата.

Мъж осъди любовника на жена си

Във връзка с оповестената от Филип Попов идея, ВАдвС се е свързал и с Нотариалната камара, която от своя страна е предложила провеждането на работна среща по темата, която предстои в следващите дни.