АБВ посъветваха президента Румен Радев да насрочи парламентарните избори след 18 април. Според партията най-приемливата дата е около 15-16 май.

"Нашето мнение, че във всички случаи трябва да се мисли за дата за провеждане на изборите от 18 април нататък, но добрата, силната и приемлива дата е 15-16 май, каза лидерът на Румен Петков по време на консултациите при президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

По думите му до тази дата ще има възможност да се е случило по-мащабно ваксиниране.

„Досега в консултациите звучи „удължен изборен ден“. Може би доброто решение е стартиране на изборния процес на 15 май сутринта в 07.00. Прекратяване временно вечерта в 19.00. Подновяване на изборния процес на другата сутрин в 07.00. Прекратяване и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00, което ще даде възможност в светлата част на дена да приключи работата на секционните, районните и преди това общинските избирателни комисии и да не сме свидетели на това нощно претоварване на секционните избирателни комисии и изборната администрация“, обясни той.

„Участниците в изборния процес. Не говорим за повече от 180 000 души като организация. 70-75 000 членове на СИК, РИК, изборна администрация като цяло, полиция и т.н. Тук са и задължителните маски, дезинфектанти и ръкавици – това не подлежи на коментар. Във всеки случаи тези, които са подложени на най-сериозен риск – членовете на секционните комисии, би трябвало да бъдат с цяло снаряжение. Това налага да се осмисли много внимателно времето за провеждането на изборите“, добави лидерът на ПП АБВ.

Според Петков е задължително да има камери.

"От 24.00 часа преди стартиране на изборния ден до окончателно показване на протоколите и възможност за наблюдателите и застъпниците чрез тези камери да проследяват изборния процес", посочи той.

По-късно президентът се срещна с извънпарламентарната политическа партия ПП „МИР“. Пред представителите на партията има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са под карантина и в изолация и гарантиране на правото на избор на сънародниците ни зад граница в условията на пандемия чрез дистанционно гласуване по пощата, осигуряване на видеонаблюдение: от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на секционни избирателни комисии, наблюдатели и застъпници също да снимат с телефоните си и да излъчват в реално време процеса по отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите, както и преразглеждане на изборното законодателство за даване на повече възможности за конкурентна среда на всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване. 

По думите му Президентската институция очаква да види и методиката за одитиране на машините, както и условията за тяхното съхранение, транспортиране и контрол.