9-годишни се напиват,  деца стигат до 4 промила
9-годишни се напиват, деца стигат до 4 промила / netinfo
За последните 10 години случаите с пияни тийнейджъри са се увеличи три пъти, това съобщи в предаването „Денят” на Дарик радио Пламен Ванев, психолог в Института за спешна помощ „Пирогов”.

В тази възраст не може да се говори за алкохолна злоупотреба, това е алкохолно отравяне, защото за детския организъм алкохолът действа като отрова и приемането им в токсикологична клиника е абсолютно необходимо. Специалисти са изследвали 734 деца за 6-годишен период и техните проучвания показват, че децата употребяват алкохол заради особености на възрастта и социални фактори.

Причините за употреба на алкохол са много, като най-често те са психологически, подчерта д-р Ванев. Най-често децата пият, за да покажат, че вече са възрастни или защото искат да са част от някаква група и да се превърнат в лидер тази група. Освен това децата имат изключително свободен достъп до алкохола.

Децата, които употребяват алкохол са от всякакви семейства, не само от социално слаби или проблемни семейства. Алкохола обикновено е свързан и с други проблеми, характерни за тази възраст – като употреба на наркотици, каза още д-р Ванев.

Около 85-90 на сто от случаите става въпрос за деца с инцидентни алкохолни отравяния, другите два вида са – деца с трайно проблемно поведение или с конкретни проблеми на възрастта, обясни още психологът от „Пирогов”.
Родителите, чиито деца са били в токсикологията на „Пирогов”, реагират различни – често те са прекалено толерантни и разбират от нас, че детето им е в болница, коментира още д-р Пламен Ванев.

Според д-р Ванев възрастовата граница на младежите, които постъпват с алкохолни отравяния, е силно снижена – до 9-годишни постъпвали в болницата. Що се отнася до промилите – имаме случаи на деца и с 4 промила алкохол в кръвта, което е почти летална доза, коментира психологът.

Той съобщи, че около 10 на сто от случаите са ученици, които са пили алкохол в училищния двор по време на междучасията. Най-често – 56 на сто – са случаите на пили младежи между 20 ч. и 7 ч. сутринта, което означава, че те са започнали да пият някъде между 16 ч. и 1 ч. през нощта. По това време тези деца би трябвало да си бъдат вкъщи, коментира още д-р Пламен Ванев.

Първият контакт на децата с алкохола обикновено става в училищния двор или на училищна екскурзия – дори педагози са ме питали каква е нормалната доза алкохол, която тийнейджъри в осми клас могат да приемат. Това обясни психологът Елизабет Вихрийска от Асоциация „Родители” в предаването „Денят” на Дарик радио.

Според нея поведението на родителите, както и всичко останало, може да повлияе тийнейджъра да посегне към алкохола. Прекалено се толерира употребата на алкохол, както от родителите, така и от обществото, коментира Вихрийска, според която трябва да бъде обяснявано на младите хора какво може да причини алкохолът.

Ако детето е пияно, първо трябва да се потърси помощ в токсикологията, а след това задължително трябва да има консултация при психолог, посъветва Елизабет Вихрийска.