78 % от гимназистите в Габрово са се напивали
78 % от гимназистите в Габрово са се напивали / netinfo

80 процента от учениците от 9 до 12 клас в Габрово са пили поне по едно питие през последния месец, 78 процента са се напивали, 40 на сто – пушат. Това сочат данни от представително проучване, проведено от Съвета по наркотичните вещества на територията на община Габрово, представени от председателя на съвета Габриела Йосифова.

Според проучването 32 процента от учениците са употребявали през живота си нелегален наркотик. На въпроса какъв наркотик сте употребявали, 28,6 процента от анкетираните отговарят марихуана, 8,1 процента – хашиш, 6,3 процента – амфетамини. Като причина за първата употреба 77 на сто от децата посочват любопитството, 69 процента - за удоволствие, около 16 процента са били подложени на натиск от страна на връстниците си.

52 процента от учениците смятат, че употребата на наркотици е проблем за града. “Оказва се, че набавянето на дрога не представлява трудност за габровските деца. Неофициално по време на срещите си с нас те споделят, че им се предлага хашиш на изключително ниски цени, а екстази и амфетамини им се пъхат в джобовете”, каза пред журналисти Йосифова.

Резултатите от проучването са изпратени в Областна дирекция “Полиция”. Предстои среща с представители на ведомството и общинското ръководство за предприемане на конкретни мерки за противодействие, уточни още Йосифова.

Други новини от Габрово