7-годишно дете е вторият, заболял от свински грип в България
7-годишно дете е вторият, заболял от свински грип в България / снимка: Sofia Photo Agency
7-годишно дете е вторият, заболял от свински грип в България
20133
7-годишно дете е вторият, заболял от свински грип в България
  • 7-годишно дете е вторият, заболял от свински грип в България

7-годишната Магдалена от село Баня, Разложко, е момичето, което е вторият българин, болен от грипа А(H1N1). Болестта протича много леко и няма нужда детето или някой от хората, които са контактни с него, да стои в болница, каза пред Дарик държавният здравен инспектор Тенчо Тенев.

Магдалена е приета за лечение и допълнителни изследвания в болницата в Благоевград, съобщиха за Дарик от здравното заведение.

"Детето е почти без температура, единствено със симптоми на хрема, на респираторно заболяване. Засега е оставено вкъщи, лекува се с „Тамифлу", уточни Тенев.

По-рано Министерството на здравеопазването съобщи за дете, при което заболяването е потвърдено. Момиченцето е пристигнало от САЩ на 29 май, а на 30 май е получило и първите си оплаквания. Именно полета от Америка е накарал лекарите да се усъмнят, че може да се касае за този нов вид вирус. След взетите проби и при изследването се е потвърдило, че заболяването е от типа А(Н1N1). По думите на Тенчо Тенев диагнозата е сигурна.

"Детето е много добре, затова не е и хоспитализирано. На близките на Магдалена ще бъдат взети проби, с които да се потвърди или отхвърли възможността и те да са се заразили", каза още той.

По-рано днес Министерството на здравеопазването разпространи информация за втория регистриран в страната ни болен от свински грип. Според информацията на министерството при епидемиологичното проучване са установени шест контактни лица. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център по контрол на заболяванията.

Междувременно тази сутрин в инфекциозно отделение в Хасково е бил приет 35-годишен мъж със съмнения за свински грип. Той работи като тираджия и снощи се е прибрал от Испания, където е пребивал около три-четири дни. През този период той е имал грипоподобни симптоми, но днес е вдигнал висока температура. Личният му лекар го е изпратил при специалистите в инфекциозно отделение. От мъжа са взети проби, които в събота ще бъдат изпратени за изследване в София. Днес излязоха резултатите от изследванията на 53-годишната хасковлийка, приета също със съмнения за свински грип. Резултатите са отрицателни.

Световната здравна организация по всяка вероятност днес няма да обяви пандемия от свински грип. "Не бива да се очаква решение за преминаване към най-високата по скалата на СЗО шеста степен на тревога, т. е. на глобална епидемия, заяви говорител на организацията.