67% от заетите в системата на средното образование стачкуват
67% от заетите в системата на средното образование стачкуват / снимка: Sofia Photo Agency

67% от заетите в системата на средното образование стачкуват ефективно днес, това съобщават от Единния стачен комитет. Най-масово в ефективните стачни действия са се включили от Варна, Бургас, Пазарджик, Стара Загора, Плевен, Ямбол, Сливен.

Във Варна стачкуват над 3 хиляди учители и непедагогически персонал, в Бургас - над 2500. В София мнозинството от учебните заведения са в ефективна стачка, а учителите от район “Надежда” отново са провели протест на кръстовището при „Бакърена фабрика”.

Разширеният ЕНСК и вчера в края на работния ден, и днес се е обърнал с писма към министъра на образованието и министъра на финансите за провеждане на преговори, като в днешното писмо е определен час - 14.30 в сградата на МОН. Все още не е ясно дали преговори ще се проведат.

Разширеният ЕНСК е готов с вариант на стачно споразумение, считайки, че той отговаря най-пълно на мандата, който получи вчера на националната среща с представителите на регионалните стачни комитети, и приближаващ се до варианта, предложен от правителството – вариант, който удовлетворява интересите на българските учители, българското общество и гарантира възстановяване на учебно-възпитателния процес, се казва в съобщението на стачния комитет.

Според него непровеждането на преговори, поставянето на ултиматуми от правителството за едностранни решения на острия социален конфликт и администриране при повишаване на доходите на работещите в системата на средното образование – само и единствено от правителството, е грубо погазване на българските закони и Европейската социална харта. То цели единствено и само да смаже стачката и да превърне провеждането на реформата в образованието във формален административен акт, който отново ще доведе до социално напрежение в близко бъдеще.