Ефективна присъда за тежката катастрофа край Лесово получи на първа инстанция украинският шофьор, в чиито камион се заби пътнически микробус. Той е единственият обвиняем за тежката катастрофа, при която загинаха трима души.

На 9 октомври призори автобусът с пътници тръгва към Одрин. Пътят му свършва на 5 километра преди границата, където е спрял камионът на украинеца Октавиан Бетиан. Сред пътниците е и Велизар Гълъбов.

„Видях удара. Половин час съм бил в безсъзнание, събуди ме  алармата на телефона. Имам 10 шева”, разказва той пред NOVA. И допълва: „Излязох през прозореца, помогна ми един човек, не знам дали не беше същият шофьор”. При катастрофата загиват шофьорът на автобуса и двама от пътниците, а 12 са ранени.

Днес именно шофьорът на спрелия на пътя тир е единственият обвиняем. В съда той призна фактите от обвинителния акт и поиска условна присъда.

„Той е обикновен гражданин на земното кълбо. Към този момент той се е примирил с това си състояние, но не е преглътнал факта, че е участвал в тези събития”, заяви адвокатът Светослав Михов.

Прокуратурата поиска поне 8-години лишаване от свобода като посочи, че по време на катастрофата не е имало причина камионът да е на пътя, тъй като колоната от тирове вече я нямало. „Установено е, че същият е паркирал превозното средство на пътя в продължение на часове”, каза прокурорът Милен Божидаров.

Не всички пострадали искаха тежко наказание за украинския шофьор. „Това, което се случи, се случи. Аз нямам повече никакви претенции”, казва Велизар Гълъбов.

След съкратено производство съдът постанови присъда - виновен. Октавиан Бетиан ще обжалва присъдата си пред апелативния съд в Бургас.

Източник: NOVA