/ iStock/Getty Images
51 души, пристигнали през последните 10 дни от Италия, са поставени под доброволна карантина в област Видин. Касае се за хора, извършили планирани пътувания, в някои случаи са шофьори, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова, предаде БНР.

Двама българи в Сидни са били в контакт с човек, дал положителна проба за коронавирус

Служители на Здравната инспекция работят на граничните пунктове "Дунав мост 2" и "Връшка чука", където всеки, пристигащ от страна с високо разпространение на новия коронавирус, попълва анкетна карта и получава информация за провеждане на доброволната карантина, обясни още д-р Цветанова:

Първи смъртен случай от коронавируса във Великобритания

"Да се види къде ще пребивава лицето през следващите две седмици, телефон за връзка и, разбира се, ако има избран общопрактикуващ лекар, да бъде посочен и той. Цялата тази информация се изпраща до съответните общопрактикуващи лекари, които осъществяват наблюдението по времето на т.нар. доброволна изолация, или това е 14-дневният период, през който се следи и лицето се уведомява от общопрактикуващия лекар да се наблюдава за някакви симптоми или за повишена температура." 

Досега в Здравната инспекция не са постъпили сигнали за нарушаване на 14-дневната доброволна изолация. Спазването ѝ зависи изключително много от съзнанието на всеки човек, коментира д-р Пепа Цветанова.
БНР