39 дела от началото на годината е завела Комисията Кушлев
39 дела от началото на годината е завела Комисията Кушлев / netinfo

От началото на годината досега Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност е образувала 39 дела, исковете по тях възлизат на 22 милиона лева, обяви председателят й Стоян Кушлев в парламента при обсъждането на първо четене на законодателните поправки, с които се разширяват правомощията й. Измененията са внесени от депутати от управляващото мнозинство. От дясната опозиция се обявиха против промените, защото продължават да смятат Комисията за излишна. Изненадващо и в мнозинството се чуха гласове против разисквания законопроект.

Надя Антонова от левицата представи поправките, които предвиждат Комисията "Кушлев" да може да иска запор или отнемане на имущество за над 30 хил. лв., а не както досега - над 60 хил. лв. С тях се разширява кръгът на престъпленията, при които Комисията ще може да работи и да иска запор или отнемане. Вече в обхвата й ще са например иманярството, посегателства срещу паметници на културата, трафикът на ценности, компютърните престъпления.

„Комисията ще може да работи и по онези престъпления, които на пръв поглед са дребни, но поради своята повторяемост, представляват сериозен източник на обществена опасност. Мога да посоча, например джебчийските кражби”, коментира Надя Антонова.

„Държавата със своя ресурс да си свърши работата и да докаже престъпленията, а не да търси маловажните случаи или може би тук искате да дадете пример за Ал Капоне – за маловажен случай ли са го вкарали него в затвора?”, каза Атанас Атанасов.

Също като Атанас Атанасов от ДСБ, Христо Бисеров от ДПС разкритикува поправките като пример за това как може да се законодателства лошо, излизайки от принципите на самия основен закон.

„Обръщането на тежестта на доказване, че нямам сестра важеше за много тесен кръг от хора – за съпрузи и за деца, сега роднини по съребрения до втора степен. Аз от къде да знам какво става с балдъзата ми”, заяви Христо Бисеров.

Председателят на Комисията Стоян Кушлев призна, че в някои случаи законът отваря широко врати, за да се измъкнат хората, извършили престъпление, защити измененията и приветства намаляването на сумата, над която може да се иска запор или отнемане на имущество.

„Подкупът в Републиканска Пътна инфраструктура. Като дойде ЕК и ме попита, наложили ли сте обезпечение на тези лица? Да, на единия да, на Лилов да, защото има имущество над 60 000 лв. Другият има имущество за 45 000 лв. и не сме му наложили, защото такива са условията на закона”, посочи Кушлев.

Заради заплахи по време на работата си се предвижда с измененията да се разреши на служителите на комисията да носят оръжие.