300 души на откриването на паметника на убитите сестри Белнейски
300 души на откриването на паметника на убитите сестри Белнейски / Дарик - Пловдив

Близо 300 души от цяла България се събраха на откриването на паметника на зверски убитите Росица и Христина Белнейски в местността Грамадите край Пещера. Там на днешния ден преди 3 години бяха открити обезобразените тела на сестрите от Пазарджик. Двете каменни морени, които символизират момичетата, са открити наблизо и са композирани от скулптора Цвятко Сиромашки.

Заупокойна молитва и едноминутно мълчание съпътстваха откриването на монумента, на което присъстваха и родителите на сестрите – Фани и Стоимен Белнейски. Над 100 са дарителите, финансирали проекта на общинското ръководство на „Атака” в Пещера за вдигането на паметника. Депутатът Станислав Станилов категорично подчерта, че инициативата не е политически акт.

Присъстващите съграждани на момичетата отново коментираха, че според тях извършителят на неразкритото зверско убийство е известен на разследващите и умишлено се прикрива. След поредното удължаване на срока, следствието, което вече се води от следовател от НСС, трябва да приключи през април.

Тригодишното безрезултатно разследване бе съпроводено с множество скандали, започнали с обвинения за унищожаването на следи, минали през замесването на роднина на известен политик и стигнали до коренно противоположните заключения за причините за смъртта на момичетата. Според първоначалната експертиза по телата им са открити безспорни следи от сексуално и физическо насилие. Тя посочи като причина за смъртта множество удари с тъп предмет. Две години и половина по-късно бе извършена ексхумация на телата на момичетата, а допълнителната петорна съдебно-медицинска експертиза заключи, че момичетата са жертви на катастрофа.

Версията за насилие в резултат на човешка сила обаче остава водеща, въпреки заключението на петорната експертиза на екипа на покойния проф. Стойчо Раданов. Неговите заключенията не отменят белезите на гаврите, извършени с особена жестокост от хора, обясниха пред Дарик ангажирани с разследването.

Счупванията на костите, които според втората експертиза са причинени от „удари с голяма динамика на голям движещ се предмет”, могат да са резултат и на преследване с кола на момичетата, които са се опитвали да избягат, смятат полицаи, които продължават да работят по случая. Според тях, ако се окаже, че Роси и Христина са загинали при катастрофа, това ще е уникален случай на прикриване на ПТП с изнасилване на мъртви тела.