200 духовници ще се молят за медиците пред три чудодейни икони на Богородица
200 духовници ще се молят за медиците пред три чудодейни икони на Богородица / netinfo

Трите чудотворни образа на Света Богородица от Бачковския, Рилския и Троянския манастир ще грейнат тази вечер пред храм-паметника "Александър Невски". В 18 ч. реликвите ще са изложени на специални постаменти пред патриаршеската катедрала.

Хиляди столичани и хора дошли от страната ще се помолят на божията майка за сестрите ни в Либия и палестинския лекар Ашраф, както и за добруването на България. Това ще бъде най-големият молебен, правен някога у нас, обясниха от Светия синод.

Грандиозният молебен е част от кампанията "Не сте сами" на "Стандарт", bTV и Дарик радио. Всяка от светините ще потегли точно в 13 ч. от своята обител със специален кортеж с бронирани коли на "ВИП Секюрити". Трите лъча ще се водят от полицейски патрул с включени сирени. Реликвите ще се придружават от висши духовници на българската православна църква. Те ще бъдат посрещнати пред паметника на Цар Освободител в столицата.

С литийно шествие чудотворните икони ще бъдат пренесени до катедралата, където Патриарх Максим и архиереите от Св. Синод първи ще им се поклонят. Точно в 18 ч. духовниците ще отслужат молебен за здраве на сестрите пред храма.

След богослужението иконите ще бъдат поставени за поклонение вътре в "Св. Александър Невски".

Половин час по-късно там ще започне вечерното богослужение, което няма да прекъсва поклонението пред иконите. Храмът ще остане отворен цяла нощ. Иконите ще останат в "Ал. Невски" докато има хора, които искат да се помолят пред тях. Ако е нужно, ще бъдат там и цяла седмица, увериха от Светия синод.