Грънчарова: Европейският проект е печеливш
Грънчарова: Европейският проект е печеливш / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Това, което обединява евроскептиците е, че никога не са били движеща сила за големите процеси в света, обяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на кръгла маса в Софийския университет „Свети Климент Охридски” по повод 50- годишнината на ЕС.

Пред студенти от Алма Матер, министър Грънчарова обяви, че европейският проект е печеливш, защото е дело на хора, които са повярвали в своята мечта. 50-г години по-късно митническият съюз прерасна в единен вътрешен пазар, с единна валута, каза Грънчарова. „Европейският проект е космополитният проект, който историята пожела да е печеливш”, подчерта тя.

Ръководителят на представителството на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис от своя страна каза, че е важно преди евроизборите в България на 20 май в страната ни да се проведат дебати накъде върви ЕС. По думите му трябва да се преодолеят пречките, свързани с европейската конституция и да се търсят реформите, които ще помогнат да се продължи напред.

Елица Кацарова, която е присъствала на младежката среща на върха в Берлин, подчерта, че младежите не са против европейския проект, но в някои случаи не са доволни от начина, по който виждат Европа в момента. По думите й това, което липсва на Европа е младежки заряд и любов към тази идея. Кацарова се обяви за създаване на европейска федерация.