Болниците в страната масово се задъхват да плащат сметки за ток в пъти по-високи от миналогодишните, както и увеличени разходи за горива след скока на енергоносителите. Общинската болница в Свищов в момента е препълнена с пациенти.

Лекуват се 39 болни с коронавирус, сред които и две кърмачета. Още толкова са и пациентите с белодробни и сърдечни проблеми. Разходите за ток, нафта, кислород и консумативи обаче са се удвоили в сравнение с миналата година.

125 нови случаи на коронавирус във Великотърновско

За декември имаме 54 600 лева ток. Странното е, че предходната година сме имали 19 000 лева ток, но сме изразходили повече киловатчаса електроенергия.

За ноември ни е 41 хиляди, миналата година е била 17. Това са едни тежки стопански разходи, сградата се отоплява на нафта, там са сериозни цифри пак, коментира управителят Илиян Венков и допълва, че тези лечебни заведения не могат да издържат без намесата на държавата или общините.

Общините обаче са в патова ситуация, тъй като още не са приели новите бюджети.

Общините нямат подготовка към този момент за бюджета за 2022 година, тъй като няма приет държавен бюджет, а съгласно изискванията на закона, можем да изразходваме само една трета от средствата с които разполагаме! В противен случай няма да бъдем единствената болница, която ще се задъха и да намали приема или дори и да затвори!“, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев.

Ако не получат финансови компенсации, в свищовската болница могат да намалят приема на пациенти. Всеки момент в кварталите на града и населените места пък ще бъде въведен режим на уличното осветление заради икономии.
БГНЕС