Затвориха фришоповете
Затвориха фришоповете / снимки: БГНЕС
Петнадесет безмитни магазини и три бензиностанции, намиращи се на сухопътните ни граничните контролно-пропускателни пунктове със страни извън ЕС, затвориха в полунощ. В края на май Народното събрание единодушно реши фришоповете да бъдат затворени, като прие промени в Закона за безмитната търговия. Народните представители не разрешиха фришоповете да останат нормални магазини.

“Затварянето на безмитните магазини е пример за това как нещата трябва да се случват и това ще бъде отчетено като положителен факт в доклада на ЕК по отношение на борбата с корупцията”, каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на посещението си на ГКПП „Калотина”, където се намират четири от фришоповете и две от бензиностанциите.

„Говорим за решение, което е в интерес на българската икономика и на имиджа на България пред Европейския съюз”, категорична беше Грънчарова.
Затвориха фришоповете
netinfo

По думите й съществува вариант да има последващо отваряне на безмитни магазини след обявяване на търгове. „Тази теза лично за мен е доста тревожна, но мога да ви уверя, докато аз самата съм участник в процеса на вземане на решения, не бих допуснала по никакъв начин такъв тип сценарий да бъде реализиран.”

Министърът на държавната администрация Николай Василев, който също присъства на закриването на безмитните магазини на граничния пункт, допълни, че затварянето на безмитните магазини по външните за Европейския съюз граници на България има позитивен финансов ефект, както и подобряване на имиджа на страната що се отнася до противодействието на корупцията и организираната престъпност. „Щом има по-малко условия за злоупотреби, ще има и по-малко злоупотреби,” каза Василев.

Относителният дял на това, което идва от безмитната търговия като контрабанда на вътрешния пазар, е незначителен. Тази теза пък изрази директорът на Агенция „Митници” Христо Кулишев по време на посещението си на ГКПП „Калотина”. “България ще спечели спокойствие, а печалбата е незначителна в сравнение с реда, който очакваме. Би трябвало да поощрим нашите производители на цигари”, заяви Кулишев.

Министър Грънчарова поясни, че Сърбия е затворила този тип магазини преди седем години, а другата ни западна съседка Македония – преди 13 години.

Безмитните магазини затвориха в 00.00 ч на 10 юли със запечатване на фискалните устройства. След това ще бъде направена инвентаризация и до 18 юли трябва да бъдат иззети всички стоки, които евентуално може да бъдат открити във фришоповете и да се издадат направления за тях. До 30 дни пък трябва да излезе наредба за това какво ще се прави със сградите на закритите безмитни магазини.