Заразата с шап на Острова е дошла от държавна лаборатория
Заразата с шап на Острова е дошла от държавна лаборатория / снимка: BGNES

Разследване на огнище на шап във Великобритания миналия месец разкри пропуск в сигурността на спонсорирана от държавата лаборатория, предаде Ройтерс.

Някои доказателства са посочили пропуски в сигурността на съоръжение на ветеринарния институт, заяви Брайън Спрат, който оглави правителствено разследване за източника на заразата.

Наличие на шап бе потвърдено в две ферми в южното графство Съри, като първият случай бе обявен на 3 август.

Източникът на заразата е бил проследен до изследователски център в Пърбрайт, намиращ се само на няколко километра от мястото на появата на болестта. В центъра се разработвали ваксини против шап.

Министърът на околната среда и селскостопанските въпроси Хилари Бен заяви, че няма извинение за подобно изтичане на шап от лабораторията в Пърбрайт и това никога не трябва да се допуска отново.

Във въпросната сграда в Пърбрайт се помещават две лаборатории. Едната се стопанисва от ветеринарния институт, а другата - от частната компанията "Мериъл". Прат отбеляза, че "Мериъл" е модерна и добре поддържана лаборатория и няма проблеми със сигурността, докато другата била остаряла и трябвало да се замени.

Появата на шап доведе до незабавно умъртвяване на над 220 говеда във фермите в района, припомня ДПА.