Започват данъчни проверки за търговците на стари коли
Започват данъчни проверки за търговците на стари коли / netinfo

Националната агенция за приходите започва проверки на търговците на стари автомобили, внесени от Европейския съюз. Също така ще бъдат проверени и фирмите, работещи на ишлеме с партньори от Общността. Това съобщиха от приходната администрация.

Досега Националната агенция за приходите е направила 3000 проверки и е стартирала около 300 ревизии на дружества. Причината е в повишения риск от злоупотреби с данък Добавена стойност. Системата за обмен на информация по ДДС в рамките на Евросъюза показва, че има разминавания между декларираното от българските търговци на стари автомобили и подаденото от европейските им контрагенти.

Несъответствието идва от това, че нашите фирми не са подали информация пред Националната агенция за приходите за извършените сделки, докато техните партньори са ги декларирали. Общият брой на разкритите разминавания е 4200, от тях 68 процента се дължат на технически грешки. От агенцията са изпратили персонални писма до всички български фирми, които са сгрешили VIES декларациите.