Задава се трансатлантически съюз в авиобизнеса?
Задава се трансатлантически съюз в авиобизнеса? / netinfo

British Airways („Бритиш Еъруейз”), American Airlines („Американ еърлайнз”) и испанката Iberia („Иберия”) са близо да създаването на трансатлантическо партньорство, което ще кандидатства за антитръстов имунитет, казват източници, цитирани от световните медии. Трите компании целят да постигнат договор за приходите и разпределението на печалбата този месец, съобщава Financial Times, като се позовава на мениджъри в авиопревозвачите.

„British Airlines води разговори с American Airlines и Iberia от известно време, но никакви решение не са взети”, каза говорителят на британската компания Кати Уест.

Британската и американската компании се провалиха в това да надвият американските антитръстови закони да работят заедно, тъй като доминират на лондонското летище Хийтроу, където двете компании „държат” по-голямата част от капацитета от и за САЩ.

Съюзяването на British Airways, American Airlines и Iberia ще бъде блокирано, казват от конкурентната компания Virgin Atlantic („Върджин атлантик”), цитирани от Си Ен Ен.

„Ние ще се противопоставим на този опит да саздаване на антиконкурентен гигант”, каза говорителят на Virgin Atlantic Пол Чарлз. „Това ще създаде доминираща мегасила в трансатлантическите полети от два от най-големите членове на ЕС, оказвайки натиск върху цените на билетите за пътниците и ограничавайки избора, допълват от Virgin Atlantic.